foto muziekles

Handige weetjes voor (toekomstige) leerlingen

Instrument

Een goed instrument is voor iedereen die viool wil spelen noodzakelijk. Ook al begin je pas net, het verschil tussen een slechte viool en een goed studie-instrument is meteen merkbaar. Onder de informatie over vioolles in Utrecht/Bussum staan de vioolbouwers die ik aanraad.

In de vioolkist zitten naast de viool en strijkstok ook de volgende onderdelen, of anders moeten die worden aangeschaft:

  • Blokje hars voor de strijkstok
  • Schoudersteun
  • Doekje om de restanten hars van de viool en strijkstok te verwijderen
  • Beschermdoek of sjaal om de viool te beschermen

Nagels

Iedereen heeft een andere lichaamsbouw. Hierdoor gaat vioolspelen bij sommigen makkelijker dan bij anderen, maar met goede lessen, thuis studeren en wat doorzettingsvermogen kan iedereen viool leren spelen. En er is nog een belangrijke voorwaarde, de nagels van beide handen moeten kort zijn! Dit om de vingers op de juiste manier op de viool en strijkstok te kunnen plaatsen.

Studeren

Tijdens de wekelijkse les krijgen leerlingen nieuwe aanwijzingen. Gedurende de rest van de week moet de leerling dit thuis verder uitwerken en studeren. Het is belangrijk om dit dagelijks te doen, het liefst op een vast tijdstip. De eerste weken zal dit ongeveer 10 minuten per dag zijn, later wordt dit steeds iets langer.

Jonge kinderen hebben nog een korte concentratieboog, voor hen is het meest effectief om het studeren te verdelen over 2 momenten per dag, bijvoorbeeld 1 keer voor schooltijd en 1 keer na schooltijd. Verder is ondersteuning van de ouders hierbij belangrijk: kinderen moeten nog leren om regelmatig te studeren en het is aan de ouders om hen hieraan te herinneren.

Andere benodigdheden

Behalve mijn eigen lesmateriaal dat ik uitdeel tijdens de les, vraag ik leerlingen zelf bladmuziek aan te schaffen. Er zijn verschillende manieren om dit te verkrijgen. In Utrecht heeft Broekmans en van Poppel (Minrebroederstraat 24) bijna alle boeken die ik gebruik op voorraad en kan alles bestellen. Via hun website of telefonisch (020 679 65 75, filiaal in Amsterdam) is het tevens mogelijk om de bladmuziek te bestellen en thuis te laten bezorgen. Op mijn subpagina links staan andere mogelijkheden om bladmuziek online te bestellen, en vooral beginnersmethoden worden ook weleens op Marktplaats aangeboden.

Verder is ook een muziekstandaard (lessenaar) nodig om de bladmuziek op te zetten. Deze kan worden aangeschaft bij Broekmans en van Poppel en de meeste algemene muziekwinkels.